Felvonók, liftek felhasználásának lehetőségei

5.1 Utasszállítás

Az utasszállító liftek épületek emeletei közötti személyszállításra lettek tervezve.

Az utasszállító liftek szállító kapacitása az épületben levő emeletek számának függvényében változó. Általában egy lift teherbírása 1000-6000 font között mozog ami 450-2700kg-ot jelent, ez az érték 500 lb azaz 230kg-os egységgel növekedhet 450 és 2700kg között. Az átlagos személyszállító liftek a 8 vagy annál kevesebb szinttel rendelkező épületekben hidraulikusak vagy elektronikusak. Míg a hidraulikus liftek képesek 200 láb/másodperc azaz 1 méter/másodperc sebesség elérésére, az elektronikusak képesek akár 500 láb/másodperc (2,5 méter/másodperc) sebesség elérésére is. Azokban az épületekben ahol 8-10 emelet van, az elektronikus és fogaskerék nélküli liftek általában maximum 500 láb/másodperc (2,5 méter/másodperc) sebességgel haladnak, a 10 emeletnél magasabb épületben a felvonók sebessége 500 láb/másodpercnél kezdődik és elérheti akár a 2000 láb/másodpercet is ami 10 méter/másodperc.

Néhány esetben az utasszállító felvonók városi közlekedésre is használhatóak drótkötélpályák segítségével. Például Yaltában (Ukrajna) található egy háromállomású földalatti nyilvános felvonó, amely az utasokat a fekete tenger felett elhelyezkedő hegy tetejéről a hegy lábánál levő tengerparthoz szállítja. A Casco Viejo állomásnál levő Bilbao Metro-ban, a lift két irányban működik, így az állomás felett levő hegytetőről is hozzáférhető az állomás és fordítva, a hegytető elérhető az állomásról lifttel.

Az Equitable Épület 1870-ben lett kész New Yorkban, ez volt az első épület mely rendelkezett személyszállító lifttel.

5.1.1 A személyszállító liftek típusai

A személyszállító liftek specializálhatóak különböző feladatokra, például kórházi vészhelyzetekre, első és hátsó bejáratokra, tv-t szerelhetnek bele magas építésű épületekben és még sok másra szükség szerint. A felvonók belső megjelenése igen sokféle lehet, többek között találkozhatunk belső hang és videó hirdetésekkel illetve különböző előre rögzített hanginstrukciókkal.

Egy expressz felvonó nem áll meg minden emeleten. Például csak a földszinten és a legfelső emelet lobbijánál áll meg, vagy a fölszint és bizonyos emeletek között mozog, kihagyva emeleteket. Ezek a gyorsliftek legfőképpen Észak-Ázsiában népszerűek.

5.1.2 Az utasszállító liftek kapacitása

A lakótelepi liftek lehetnek akár csak egy személyesek is, de szállíthatnak akár egy tucat embert is. Kerekesszékes illetve peronos liftek a felvonók egy speciális típusa, melyek arra lettek tervezve, hogy kerekesszéket (6 láb azaz 1,8 méter vagy kevesebb) mozgassanak, sűrűn csak egy embert tudnak szállítani kerekesszékben, a súlyhatár 1000 lb azaz 450kg.

5.2 Teherliftek

A teherlift vagy áruszállító lift egy olyan lift, amely különböző termékek szállítására alkalmas, tehát nem utasszállításra tervezték. Általában a teherszállító liftek belső falán szükséges feltüntetni, hogy a lift nem személyszállításra szolgál (habár nem feltétlenül illegális), mindazonáltal bizonyos liftek alkalmasak mindkét feladat ellátására egy alig észrevehető lépcsőfok magassággal. A teherliftek általában nagyobbak és töübb terhet képesek szállítani, mint egy személyszállító felvonó, ez 2300-4500kg-ot jelent. Ezek a liftek rendelkezhetnek manuálisan kezelt ajtókkal és egyenetlen belső felülettel, hogy megelőzzék a szállítani kívánt termék épségét be- és kirakodás közben. Annak ellenére, hogy léteznek hidraulikus teherszállító liftek, az elektronikus liftek sokkal inkább energiatakarékosak, ha teherszállításról van szó.

5.3 Színpadi liftek

A színpadi vagy zenekari liftek speciális felvonók, általában hidraulikus energiát használnak, hogy akár egész szekciót mozgassanak a színházban. Például a Radio City Music Hall-ban négy ilyen lift is található: egy „zenekari lift”, mely a színpad nagy területét befedi, és három kisebb felvonó, melyek a színpad hátsó oldalához közel találhatóak. Ebben az esetben a zenekari lift teherbírása elegendő, hogy felemeljen akár egy egész zenekart vagy egy teljes színészgárdát (beleértve élő elefántokat) alulról a színpad szintjére.

5.4 Járműszállító liftek

A járműszállító lifteket épületekben használják, olyan helyeken, amelyek szűkek, általában autók mozgatására és elhelyezésükre a parkolóban vagy a gyártó raktárába. Kerekes hidraulikus láncok végzik a platform mozgatását és nincsenek ellensúlyok. Annak érdekében hogy alkalmazkodni tudjon a felvonó az épülethez és könnyen hozzáférhető legyen, a platform képes lehet forgásra, így a sofőrnek csak előre kell kormányozni. A legtöbb járműlift teherbírása 2 tonna.

Ritkán előforduló liftek képesek 20 tonnás extra nehéz teherautók vagy vasúti kocsik mozgatására is.

5.5 Hajóliftek

Kisebb csatornákban a hajók nem mindig tudnak könnyedén mozogni a különböző szintek között hajólift nélkül.

5.6 Repülőgép liftek

Repülőgép anyahajókon a liftek teszik lehetővé a repülőgépek mozgatását a fedélzet és a hangár között akár bevetésre mennek akár szerelésről van szó. Ezek a liftek sokkal nagyobb teherbírásra lettek tervezve, mint a többi lift, akár 200,000 font (90 tonna) mozgatására is képesek. Kisebb liftek lőszert szállítanak a fedélzetre a hajó mélyéről.

Némely duplafedélzetű utasszállító repülőgépben, mint például a Boeing 747, a Lockheed L-1011 vagy más széles testű repülőgépben, a liftek légi utaskísérőket illetve ételt szállítanak a fedélzetek között.

5.7 Lakótelepi liftek

A lakótelepi liftek gyakran alacsonyabb költségűek, mint az üzleti felvonók. A belső kidolgozásuk és az ajtók is különbözhetnek az üzletekben használt liftekétől. A lift szerkezete eltérhet a drágább üzleti liftekétől így kevésbé robosztusak, de minden biztonsági eszközt tartalmazniuk kell meghibásodás esetére.

5.8 Korlátozottan használható, alkalmazható liftek

A korlátozottan használható/alkalmazható liftek olyan speciális liftek, amelyek kifejezetten mozgássérült emberek szállítására készült és gyakran csak egy kerekesszéknek illetve egy álló személynek van hely benne.

5.9 Zsúrkocsi

A zsúrkocsi olyan lift, amely kifejezetten étel szállítására alkalmas a konyha és a különböző emeleteken levő szobák között.

5.10 Páternoszter

A páternoszter egy olyan lift, mely folyamatosan mozgó dobozok láncolata, kifejezetten személyszállításra alkalmazzák.

5.11 Ollós emelők

Az ollós emelő egy újabb típusa a lifteknek. Ezek a liftek könnyen szállíthatóak oda, ahol szükség van rájuk.

5.12 Fogasrúddal kapcsolt kis meghajtó fogaskerekű liftek

A fogasrúddal kapcsolt kis meghajtó fogaskerekű liftek építkezésen használatosak leginkább. Ezek a lfitek hangosak és lassúak, ennek ellenére ezek a leginkább használt liftek az építkezéseken anyag- és eszközmozgatásra.

5.13 Anyagmozgató övek és övemelők

Ezek az emelők általában anyagmozgatásra használatosak illetve ritka esetben munkások emelésére építkezésen, de veszélyességük miatt nem alkalmasak publikus használatra.